Client: Joseph Rowntree School

The Joseph Rowntree School was rebuilt as a one off pathfinder school using funding from the building schools for the future BSF programme and is included in Project Faraday exemplars. The success of the science space’s design and functionality has been recognised by the award presented by PfS (Partnership for Schools) “most versatile learning space“.

The studios are mostly used separately, with the occasional opening of a sliding wall for shared teaching on science theory. In the third year, there’s greater transformation, with studios open for most of the time and partitions between the classrooms and atrium removed for a large, flexible theory space. In the seventh year, the whole floor becomes an open plan ‘learning common’, with activities clustered around settings within the space, separated from a central demo area by moveable furniture with ICT docking and areas for writing up.